یک هفته نگرانکننده برای بازارهای نفت
درحالی که همه منتظر دیدار رسمی اوپک در هفته جاری هستند و آژانس بین المللی انرژی تلاش میکند این گروه را به کاهش بیشتر تولید مجاب کند تا در بحبوحه دورنمای تقاضای ضعیفتر، به اقتصاد بسیار شکننده کمک کند، عامل موثر تاثیرگذار بر قیمت نفت در مقطع فعلی، جنگ تجاری آمریکا و چین است.
به گزارش ایسنا، پیش از این تحلیلگران هشدار داده بودند اگر ترامپ در زمینه هنگ کنگ اقدامی کند، قیمتهای نفت پایین خواهد رفت زیرا چین به خشم خواهد آمد و از توافق روی میز خبری نخواهد بود. رییس جمهور آمریکا چهارشنبه گذشته قانونی را امضا کرد که وزارت خارجه را ملزم میکند به شکل سالانه تایید کند هنگ کنگ به حد کافی از خودمختاری برخوردار است تا از شرایط تجاری مطلوب آمریکا برخوردار شود. چین به آمریکا هشدار داد در واکنش به تصویب قانون حمایت از تظاهرکنندگان ضددولتی هنگ کنگ از سوی واشنگتن، به اقدامات متقابل قاطعی دست خواهد زد. نفت در واکنش به این وضعیت بلافاصله کاهش پیدا کرد و به مدت دو روز متوالی روند نزولی پیدا کرد. در این بین ناآرامی در عراق و جنگ داخلی در لیبی ادامه دارد.
جنگ و جدال نفتی گروههای رقیب در لیبی
تولید در میدان نفتی الفیل طی روزهای اخیر مختل شد و به مدت ۲۴ ساعت این تصور ایجاد شد که دولت وفاق ملی موفق شده است کنترل یک میدان نفتی بزرگ را از ژنرال خلیفه حفتر که رییس ارتش ملی لیبی است، پس بگیرد.
نیروهای دولت وفاق ملی چهارشنبه گذشته اعلام کردند کنترل میدان نفتی الفیل که ۷۰ هزار بشکه در روز نفت تولید میکند را در یک عملیات نظامی به دست گرفتند. شرکت ملی نفت لیبی که کارکنانش در بحبوحه درگیری میان دو طرف در این محل گرفتار شده بودند، این اتفاق را تایید کرده و تولید نفت این میدان را تا زمان پایان درگیریهای نظامی متوقف کرده بود. اما همان روز نیروهای ارتش ملی لیبی خلیفه حفتر با انجام حملات هوایی، کنترل این میدان را به دست گرفتند.
اما به مدت چند ساعت دنیا تصور کرد که نقطه عطفی بزرگی در این درگیری روی داده است زیرا حفتر بخش زیادی از نفت لیبی را کنترل میکند در حالی که دولت وفاق ملی طرابلس را در کنترل دارد. اگر دولت وفاق ملی کنترل نفت را به دست میآورد، به منزله آغاز افول حفتر بود. کنترل میدان نفتی الفیل اهمیت زیادی دارد زیرا نزدیک به میدان نفتی الشراره است که بزرگترین میدان نفتی لیبی است. حفتر در تحولات اخیر نه تنها دست بالا را حفظ کرد بلکه این تصور را تقویت کرد که دولت وفاق ملی ضعیف بوده و در تلاش برای به دست گرفتن کنترل میادین نفتی شکست خورده است.
تولید میدان نفتی الفیل روز پنج شنبه تحت کنترل حفتر از سرگرفته شد.
واکنش منفی نفت به نتیجه احتمالی نشست اوپک پلاس
به گفته تحلیلگران، تا روز جمعه انتظارات مختلف شامل پیش بینی بهبود پایبندی اوپک به محدودیت عرضه فعلی و انتظارات برای تمدید توافق کاهش تولید اوپک پس از مارس سال ۲۰۲۰ و کندی رشد تولید نفت آمریکا تصویر مثبتی برای بازارهای نفت ایجاد کرده بود. اما قیمت نفت روز جمعه تحت تاثیر تردیدها نسبت به تمدید توافق کاهش تولید اوپک پلاس در نشست هفته جاری این گروه در وین، افت چشمگیری پیدا کرد و بخشی از رشد خود در نوامبر را از دست داد.
بلومبرگ به نقل از منابع آگاه خبر داد عربستان سعودی احتمالا در دیدار آتی این گروه اعلام خواهد کرد دیگر تخلف سایر تولیدکنندگان در سهمیههای تولید را نبخشیده و جبران نمیکند.
به گفته معاملهگران، این گزارش باعث شد نفت در معاملات کوتاه نیویورک پنج درصد سقوط کند و کاهش هفتگی ۴.۵ درصدی قراردادهای ژانویه را به دنبال داشت. انتظارات برای موافقت اعضای گروه اوپک پلاس با تمدید توافق کاهش تولید نفت تا اواسط سال ۲۰۲۰ در نشست وین که اوایل دسامبر برگزار می شود، قیمت نفت را در یک هفته گذشته به بالاترین حد از سپتامبر رسانده بود.
بعلاوه خبرگزاری تاس گزارش کرد الکساندر نواک، وزیر انرژی روسیه اعلام کرد ترجیح میدهد اوپک و متحدانش نزدیک به آوریل درباره تمدید توافق کاهش تولید تصمیمگیری کنند. روسیه به عنوان یک تولیدکننده بزرگ، در گروه اوپک پلاس حضور دارد و تاثیرگذاری بالایی در سیاست تولید این گروه دارد.
فواد رزاق زاده، تحلیلگر فنی فارکس اظهار کرد قیمت نفت به دلیل نگرانیها درباره احتمال مخالفت روسیه با تمدید توافق کاهش تولید اوپک پلاس، حدود پنج درصد سقوط کرد.
بهای معاملات آتی وست تگزاس اینترمدیت دو دلار و ۹۴ سنت یا ۵.۱ درصد کاهش یافت و در ۵۵ دلار و ۱۷ سنت در هر بشکه بسته شد. با این حال بهای معاملات تحویل ژانویه برای نوامبر ۱.۸ درصد افزایش نشان داد که بزرگترین افزایش ماهانه از ژوئن بود.
بهای معاملات آتی نفت برنت یک دلار و ۴۴ سنت یا ۲.۳ درصد سقوط کرد و در ۶۲ دلار و ۴۳ سنت در هر بشکه بسته شد و رشد ماهانه این شاخص به ۳.۷ درصد محدود شد. نفت برنت ۱.۵ درصد کاهش هفتگی داشت.
بر اساس گزارش مارکت واچ، قیمت نفت چهارشنبه گذشته پس از انتشار آمار ذخایر آمریکا که رشد غیرمنتظره در هفته گذشته را نشان داد، کاهش پیدا کرده بود اما نزدیک به بالاترین حد خود در حدود هشت هفته اخیر ایستاده بود. ذخایر نفت آمریکا در هفته منتهی به ۲۲ نوامبر به میزان ۱.۶ میلیون بشکه رشد کرد. انتشار گزارش شرکت خدمات انرژی بیکرهیوز که نشان داد آمار هفتگی دکلهای حفاری نفت آمریکا سه حلقه کاهش پیدا کرده و به ۶۶۸ حلقه رسیده است، تغییر چندانی در قیمتها نداشت.
منبع: ایسنا
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)