ساخت شیشه های هوشمند برپایه کریستال مایع درایران

پژوهشگران جهاد دانشگاهی خواجه نصیر موفق به طراحی و ساخت شیشه های هوشمند بر پایه کریستال مایع شده اندبا قابلیت زمان پاسخ سریع و تنظیم شفافیت شدند.

محمد هاشم رضوانی ، پژوهشگر گروه نانو الکترونیک جهاد دانشگاهی با بیان اینکه طراحی شیشه های هوشمند با این ایده آغاز شده که فناوری نو در صنایع عمومی ، خانگی و لوکس با هدف بهینه سازی مصرف انرژی به کار گرفته شود.

در ساخت این شیشه های هوشمند تنوعی از فناوری و ساخت سلو ل های خورشیدی به کار گرفته شده است که یکی از آنها استفاده از پلیمر های بلورهای مایع است که نانو کامپوزیتی را تشکیل می دهند که اگر به طور درست و کامل تشکیل شود قابلیت کنترل شفافیت را خواهد داشت .

این شفافیت می تواند قابل کنترل و به صورت فعال باشد یعنی می توان با اعمال میدان الکتریکی یا مغناطیسی شفافیت شیشه ها را به طور قابل تنظیم از اختفای کامل تا شفافیت کامل تغییر داد و این ویژگی برای ساخت گلخانه ها،پنجره منازل ، دیواره ها و ……مورد استفاده قرار میگیرد.

به گفته این پژوهشگر این شیشه های هوشمند سرعت پاسخ بالایی از مرتبه میلی ثنیه داردکه در صورت نیاز قابل افزایش نیز هست .درخصوص ساختار این شیشه های هوشمند باید گفت در این نوع شیشه لایه فعال ساختار ترکیبی متشکل از بستر پلیمری متخلخل و حفره های حاوی مولکول های نانئمتری بلور مایع است . این شیشه ها در حالت عادی (خاموش) مات و با اعمال میدان الکتریکی و یا مغناطیسی (روشن ) شفاف می شوند .

وی افزود تغییر شفافیت بر مبنای ضربه است در نتیجه به شدت حساس اند یعنی لایه نازکی که نور با شدت زیادی به آن بتابد ممکن است صدمه ببینید .

مزایای این شیشه هوشمند نسبت به نمونه های مشابه این است که رنگی نبوده و نسبت به شیشه های معمولی ، شفافیت قابل تنظیم که برای تزئین و دکوراسیون داخلی و همچنین انرژی عبوری در آنها قابل تنظیم است و از عبور اشعه ماورای بنفش و انتقال صدا جلوگیری می کند این شیشه ها گردئ غبار را جذب نمی کنند و برای اماکنی که نمی شود از پرده استفاده کرد مناسب است مثل اتاق عمل و جراحی

منبع : پنجره ایرانیان سال92 شماره 67